Wat wil je eigenlijk als je ziek wordt?

Als je getroffen wordt door het Coronavirus, wil je dan naar het ziekenhuis? Of ga je de strijd liever thuis aan. Het klinkt gek, maar je hebt een keuze. Denk na over welke zorg het beste bij jou past en bespreek het met je dierbaren en je huisarts.

Gewoonlijk hebben huisartsen dit soort gesprekken met mensen die heel erg ziek zijn of kaarten mensen moeilijke vragen zelf aan als ze daarover gaan nadenken.

Bijvoorbeeld wanneer ze ongeneeslijk ziek zijn en zich afvragen, wat wil ik eigenlijk? Wil ik gereanimeerd worden? Wil ik naar een hospice of thuis sterven? Wil ik euthanasie of juist niet?

Sommige mensen denken daar al veel eerder over na, ver voordat ze ziek worden en bespreken keuzes met partners, kinderen en arts. Zoals wie medische beslissingen mag nemen als dat zelf niet meer lukt. Sommigen laten hun keuzes vast leggen in medische wilsverklaring en levenstestament.

Zeker als je kwetsbaar bent, sporen wij je aan om er over na te denken, zodat je mocht je ziek worden, niet overvallen wordt met vragen die op zo'n moment nog veel moeilijker zijn.

Nuttige links:

  • Denk- en Keuzehulp van Thuisarts: helpt met nadenken over wensen voor zorg en behandeling
  • Ik heb een zwakke gezondheid en denk na over wat als ik corona krijg (Thuisarts)
  • Voor 'Hoe begin je zo'n gesprek kun je hier kijken.
« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin